Събития СЕЗОН 1 Start-up Academy 2022 г.

Управление на хора, процеси и непредвидени ситуации през призмата на личния опит

Дата: 20 април 2022
Час: 16:00 ч.
Място: 6 аудитория, ПУ „Паисий Хилендарски“ (Ректорат)
Лектори: Николай Чочев (предприемач) и д-р Христо Христов (преподавател в ПУ и предприемач)

Гледайте пълния запис от лекцията на д-р Христо Христов и Николай Чочев

Успешен бизнес в България

Дата: 4 май 2022
Час: 16:00 ч.
Място: 6 аудитория, ПУ „Паисий Хилендарски“ (Ректорат)
Лектори: Бояна Мерджанова (има над 20 години опит като успешен предприемач) и Добринка Иванова (има собствен бизнес в Англия, но се завръща в България)

Гледайте пълния запис от лекцията на Б. Мерджанова и Д. Иванова

Финансови инструменти като алтернативни източници на финансиране от ЕК и програмата ИнвестЕС в частност. Финансиране на start-up.

Дата: 18 май 2022
Час: 16:00 ч.
Място: 6 аудитория, ПУ „Паисий Хилендарски“ (Ректорат)
Лектори: Светослава Георгиева (постоянен член на Инвестиционния комитет към InvestEU Fund) и Ангел Ранчински (предприемач, директор във финансова компания).

Гледайте пълния запис от лекцията на Св. Георгиева и А. Ранчински

Професиите на бъдещето в света на предприемачеството: думата имат студентите на ПУ

Дата: 30 май 2022
Час: 16:00 ч.
Място: online, https://meet.google.com/gcs-hnke-wqj 
Лектори: студентите на ПУ

Гледайте пълния запис от лекцията на студентите

Как да намерим финансиране, да развием и продадем успешно своя бизнес?

Дата: 1 юни 2022
Час: 16:00 ч.
Място: 6 аудитория, ПУ „Паисий Хилендарски“ (Ректорат)
Лектор: Георги Първанов 

Гледайте пълния запис от лекцията на Георги Първанов

От работа на заплата към предприемачество

Дата: 13 юни 2022
Час: 16:00 ч.
Място: 6 аудитория, ПУ „Паисий Хилендарски“ (Ректорат)
Лектори: Светлозар Петров и Александър Йовчев

Гледайте пълния запис от лекцията на Св. Петров и Ал. Йовчев

Развиване на гражданскo предприемачество

Дата: 21 юни 2022
Час: 16:00 ч.
Място: 6 аудитория, ПУ „Паисий Хилендарски“ (Ректорат)
Лектори: Вадим Рошманов

Гледайте пълния запис от лекцията на Вадим Рошманов

Представяне и защита на допуснатите до II етап старт-ъп проекти

Дата: 5 ноември 2022
Час: 09:00 ч.
Място: 7 аудитория, ПУ „Паисий Хилендарски“ (Ректорат)

Гледайте пълния запис от представянето и защитата

Награждаване на старт-ъп проектите

Дата: 6 ноември 2022
Час: 11:00 ч.
Място: зала Пловдив, хотел SPS, гр. Пловдив

Гледайте пълния запис от награждаването

Научете повече за нашите лектори

Николай Чочев е уеб експерт, трейнър и предприемач с богат опит в уеб технологиите и маркетинга. В момента е собственик и основен двигател на пловдивска дигитална агенция Timag. Занимава се с уеб от над 10 години, в момента също така е трейнър в частна академия и докторант/преподавател към ФМИ на ПУ „Паисий Хилендарски“ по уеб дизайн & дигитален маркетинг. Чочев се е занимавал с PHP, HTML, CSS, JAVASCRIPT, C#, а в момента основно с маркетинг, като вече работи повече от 10 години в IT индустрията. Има опит с фирмени обучения и семинари, привърженик на отворения код, а любимите му платформи са WORDPRESS и OPENCART. Опитът му в IT индустрията го прави специалист в изработката на онлайн магазини и управление на CMS системи, както и техният маркетинг след това. Н. Чочев обича да участва в обучения, конференции, START-UP проекти, IT събития, да си поставя големи цели и се развива като предприемач и маркетинг експерт. Основно хоби му е да помага на тепърва прохождащи в IT индустрията – винаги можете да го потърсите чрез личната му фейсбук страница https://www.facebook.com/chochevpage/ или на личния му уеб сайт https://chochev.eu/

Д-р Христо Христов е преподавател, софтуерен инженер и учен в област информатика, компютърни науки и методика на обучение по информатика, предприемач и изследовател на езотерична литература. Създател е на школа за изявени ученици по информатика, която развива в градовете Велико Търново, Димитровград, Хасково и Пловдив през периода от 2003 до 2008г. Ръководител е на редица ученици с участия в регионални, национални и международни състезания, за което е носител на десетки отличия. От 2008 г. е преподавател във ФМИ на ПУ „Паисий Хилендарски“, понастоящем към катедра „Софтуерни Технологии“. През периода от 2010 до 2020 г. работи като софтуерен разработчик за няколко софтуерни компании. Професионалният му интерес в областта е свързан с разработка на потребителски интерфейси, уеб дизайн и програмиране и софтуерни методологии. От 2012 г. като земеделски производител развива собствен бизнес с производство на зърнени култури, зеленчукопроизводство и здравословни храни, както и няколко обекта, в които предлага собствена продукция. Работи на доброволни начала с неправителствени организации с идеална цел. Понастоящем е отдаден на образователна и научна дейност и с особен интерес отделя време да изучава и изследва личната мотивация на индивида като стимул за постигане на образователно и културно израстване.

Бояна Мерджанова е собственик и мениджър на Планета Хера от 2007 г, утвърждава се като професионален водещ и се занимава с организация на събития. От 2021 г е застрахователен консултант в Метлайф България Клон Пловдив. В момента е ръководител стажантска програма за регион Пловдив и мениджър на екип застрахователни консултанти офис Пловдив.

„Смарт Сървисес24ч“ се занимава с професионално почистване на домове и офиси от 2017 година насам , но историята на компанията започва през 2011 година. Казвам се Доби и съм основател и директор на фирмата. Моята кратка история:

Аз и моят приятел пристигнахме в Англия, след като бяхме принудени да напуснем родината си, поради липса на развитие и нормална работа. След като пристигнахме в Лондон, нямахме много опции за работа и приемахме всичко, което ни се предлага. Тогава на едва 21 години се сблъсках с професионално почистване на домове. Не беше никак леко и всеки ден си казвах, трябва да съм най-добрата, защото независимо каква работа извършваме, ако не сме перфектни, няма да изпитаме пълно удовлетворение. След няколко години усърден труд реших, че искам да имам собствен бизнес. За да избера какъв ще е той ,не ми отне много време. Трябваше да започна с нещо, в което съм много добра и опитна. И така с помощта на моите невероятни клиенти, за около 6 месеца имах един малък разработен бизнес с 60 клиента. До ден днешен върша работата си с огромно удоволствие и благодарност към всеки един клиент и всеки наш служител, защото всички са важни и специални за нас.

Моята мисия е да правя живота им по-лек и удобен, да ги дарявам с време, което могат да използват за семейството и приятелите си. Сега през 2022 година с вече 200 клиента и след огромната Ковид криза, ние все още сме тук за вас и ще се радваме да бъдем до вас. Аз и моята асистентка Ана-Мария ви благодарим, че ни се доверявате, а ние от наша страна ще направим всичко по силите си да оправдаем очакванията и изискванията ви!

Светослава Георгиева завършва висше образование по икономика и финанси във Великобритания и магистърска степен във френско бизнес училище.
Има богат международен опит в сферата на финансите, работила е в инвестиционно банкиране в Лондон и в Европейската комисия в Брюксел по ключови реформи във финансовия сектор на Гърция, Италия и Словения.
Тя е изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Фонд на фондовете в периода 2017-2020.
Понастоящем е член на инвестиционния комитет на програмата на Европейската комисия ИнвестЕС, която предстои да инвестира над 372 милиарда евро в Европа за периода 2021-2027 г.
Георгиева е член на управителния съвет на Съюза за стопанска инициатива.

Ангел Ранчински е директор във финансова компания на предприемачески принцип. Има повече от пет години опит в сферата на финансовите услуги с голям екип, изграден от предимно млади хора под 30 годишна възраст. Лектор по „Неформално лидерство“ към училището по поддържащо и продължаващо обучение към Нов български университет, гр. София. Има изцяло практически опит в бизнес предприемачеството, обучение на хора в сферата на неформалното лидерство и изграждане на екипи в неформални структури, както и създаване, финансиране и развитие на старт-ъп проекти.

Във форума ще се включат студенти от ПУ, като накратко ще представим техните професионални интереси:

Кирил Киров е на 20 г., студент от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, втори курс, редовно обучение, специалност „Счетоводство“. Завършил е Хотелиерство в ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Пловдив. Работи в сферата на ресторантьорството. Интересите му са насочени в областите предприемачество, личностно развитие и спорт. Неговата крилата фраза е: Work Smart, not Hard!

Петя Поповска е родена в гр. Благоевград. Завършва средното си образование в СУ „Христо Ботев“ гр. Кочериново с профил Технологичен-стопански мениджмънт. В момента е студентка редовно обучение към Факултета по икономически и социални науки на ПУ „Паисий Хилендарски“, специалност „Финанси“, втори курс, редовно обучение.

Ася Георгиева завършва средното си образование в ОМГ „Акад. Кирил Попов“, гр. Пловдив с профил Физика през 1993 г. Има интереси в сферата на туризма и графичния дизайн. От 2011 г. се занимава с търговия с недвижими имоти, като през 2013 г. създава собствена фирма. През 2020 г. Започва обученението си за придобиване на ОКС Бакалавър със специалност „Счетоводство“, като в момента е втори курс, редовно обучение в ПУ „Паисий Хилендарски“.

София Пашова е на 21 години, студентка от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, втори курс, редовно обучение, специалност „Счетоводство“.
Завършила е средното си образование в СУ „Нешо Бончев“ в град Панагюрище с профил „Природоматематически науки“. Интересите ѝ са ориентирани в сферата на предприемачеството, личностното развитие, спорта и много други.

Наталия Узунска е завършила с пълно отличие Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“ в град Благоевград. В момента е студентка в Ⅲ курс в Пловдивския университет, специалност „Стопанско управление“. Наталия има изявен интерес към предприемачеството и психологията.

Даниела Колева е завършила с отличие Средно училище „Пейо Крачолов Яворов“, град Чирпан с профил математика и английски. Студентка е в Пловдивския университет, специалност „Стопанско управление“. Даниела проявява интерес към предприемачеството и иновациите в бизнеса.

Георги Първанов има 28 години опит в HR. Той е управител на водещата HR агенция Cteam, партньор в Bulgaria Wants You, член на УС на Bulgarian Employment Confederation, Председател на Контролната комисия на Баух, ментор в Teenovator. Има 5 M&A сделки, включително Mbo.

Александър Йовчев има 20 години опит в управлението на компании, предоставянето на услуги, ръководене на проекти , консултиране в IT сектора, банкиране и микрофинансиране. Той има задълбочени познания за стратегическите бизнес и оперативни процеси. Управлявал успешно IT проекти и екипи с различни размери в няколко страни. Неговият опит е натрупан през годините в банковия сектор като ръководител на отдел „Системи за анализ на кредитни карти“ в Eurobank EFG Group и като управляващ директор в Проксиад България. От 2019 година изгражда и управлява собствена компания за IT Услуги – Plan A, която специализира в изнесени услуги и технологични продукти. Към 2022 в компанията работят 40 инженера и разработват продукти за европейски и български компании.

Светлозар Петров е управител на компанията за комплексни HR услуги JobTiger и един от създателите на www.jobtiger.bg. Той е член на настоятелството на Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ и член на настоятелството на Фондация на бизнеса за образованието. Съосновател на сдружение „Образование България 2030“. Председател e на почетния съвет на Международната награда на херцога на Единбург за България.

Вадим Рошманов има повече от 15 години опит в гражданския сектор (НПО). Започва като доброволец и достига до ръководител на организации със значим регионален, национален и международен статут. Една от тези структури, на които е председател, е „Асоциация на младите учени“.
През тези 15 години Вадим Рошманов управлява проекти на обща стойност над 1 милион евро. Той също така участва активно в изграждането на менторството и стратегическите програми за лица, проекти и организации. Участва активно като лектор по гражданско образование в различни форуми и семинари. Вадим е завършил аспирантура по Политически науки в Руски университет приятелство на народите, гр. Москва. Също така има 10 години опит в частния сектор, като е мениджър продажби на българска компания за производство на вино и високоалкохолни напитки.